Med lastniki nepremičnin in gradbeniki PVC okna postajajo zelo priljubljena možnost, saj lahko prenašajo izjemno vročino, mraz, veter, dež in sneg brez korozije, luščenja ali luskanja.

 

Drugi razlog, zakaj PVC-u okna pridobivajo na priljubljenosti je, ker je potrebno zelo malo vzdrževanja. Pri tej vrsti oken vam ni treba skrbeti za vremensko zaščito ali ponovno barvanje. Če želite ohraniti njihovo dobro stanje in zagotoviti, da vaša okna prispevajo k privlačnosti vašega doma, boste morali redno vzdrževati nekatere dele in vzdrževati ta okna čista. Spodaj je nekaj priročnih nasvetov za čiščenje in vzdrževanje PVC stavbnega pohištva.

 

 

Čiščenje PVC okenskih okvirjev

Priporočilo je da očistite PVC okenske okvirje vsaj dvakrat letno, da se prah in umazanija ne naberejo močno, saj jih je potem težko odstraniti. Za čiščenje okvirjev odprite okno in s staro mehko krtačo za barvanje zrahljajte prah, umazanijo in pajčevine. Pvc okenske okvirje očistite z toplo vodo in milnico. Za bolj trdovratno umazanijo pa priporočamo čiščenje z mehko belo krpo in specializiranimi čistili namenjeno prav temu npr. COSMOFEN, COSMOKLAR čistilno mleko. Pri brisanju okvirjev nikoli ne uporabljajte barvnega kosa tkanine, saj se lahko tkanina razbarva in na okvirjih pusti madeže. Pri čiščenju okvirjev se izogibajte uporabi grobih kemičnih čistil ali abrazivnih krp, gobic in krem, uporabljajte specializirana čistilna sredstva.

 

Čiščenje stekla

Pravilno očistite steklo in zasteklitev. Steklo in zasteklitev svojih oken lahko enostavno očistite z mehko krpo in toplo milnico ali s kakovostnim neabrazivnim čistilom za steklo. S temi predmeti lahko s steklenih in zastekljenih površin odstranite kakršno koli umazanijo in oznake. Strokovnjaki priporočajo čiščenje stekla in zasteklitev vsaj štirikrat na leto.

 

Tesnila

Ne pozabite na tesnila. Kadar koli čistite okna, si vzemite čas za preverjanje tesnil in se prepričajte, da so pravilno nameščena. Prepričajte se, da ni vdolbinic in da se pri zapiranju okna ne pojavijo zlomi tesnila. Obrišite tesnila z neabrazivno raztopino, da zaščitite tesnila, da se ne poškodujejo in zadržijo svojo elastičnost.

 

Vzdrževanje okovja

Pri čiščenju pa je treba biti pozoren tudi na okovje, da se zagotovi njihovo dobro stanje. Tako temeljito očistite vse tečaje in mesta zaklepanja in vsake 6 mesecev nanesite na vse tečaje in mehanizme zaklepanja mazivo na osnovi olja. Pri ekstremnih pogojih visoka vlaga ali veliko umazanije oz. v primeru slabe gibljivosti se čisti in olji še pogosteje.

 

 

Pri nas lahko izbirate med celo vrsto specializiranih čistilnih sredstev, ki bodo vašemu oknu dali prvotni videz!