Linija črnega okovja Hermat

Moja generacija se še spominja Popart mode ki je vplivala na oblikovanje vsega v času hipijevstva in ostale svobodomiselne kulture 60 in 70 let. Med ostalimi trendi se je takrat pojavil tudi črno beli vzorec, ki je neko obdobje prevladoval v oblačilih, pohištvu, arhitekturi ipd. Razumeti me morate kako dolgočasna se mi je zdela polpretekla »moda« še zlasti v stavbnem PVC pohištvu: bela okna, beli tečaji, bele kljuke na oknih, bela vrata, bele kljuke, belo vse… skratka dolgočasno za umret.

Že pojav plemenitega jekla za kljuke in ostalo okovje ki se je kombiniralo na belo stavbno pohištvo je pomenilo veliko osvežitev oblikovanja zadnjih let. Dodatek inoxa na belih podlagah je omogočil da se je plastika vsaj delno znebila cenenosti in povprečnosti. S pojavom črnega okovja pa se mi zdi da se počasi vračamo v svobodo oblikovanja brez meja in dolgočasnosti.

Ker je linija Hermatovega črnega okovja poleg izzivalnega dizajna in barve obenem še visokokvalitetna, varnostna in trajna to pomeni resnično preokretnico v dizajniranju lesenga, PVC in aluminjastega stavbnega pohištva. Poleg trajnosti ki ga zagotavlja nerjaveče jeklo in visokokvalitetne nemške črne površinske obdelave, lahko izbiramo tudi različne stopnje protivlomne varnosti. Izbiramo lahko različne vrste podkonstrukcije, od nekoliko povprečnejših mehanizmov s posameznimi deli iz PVC, pa vse do visokokvalitetnih jeklenih mehanizmov kljuk. Vsi mehanizmi imajo povratno vzmet za držanje kluke in so preizkušeni na najvišje standarde obremenitev s ciklusi odpiranja.

Če se vse to lepo ujame z modernimi linijami ostalega arhitektonskega oblikovanja pa resnično verjamem da se časi ko je prevladovala cenenost in gola funkcionalnost resnično poslavljajo.